Najuniverzálnejší funčkný doplnok nielen pre cyklistu - máš ho doma?

 

Ak jazdíš na bicykli pravidelne, určite vieš, že nie vždy je počasie ideálne. Jesenný vietor, zimné mrazy, ale aj náhle letné prehánky môžu tvoj zážitok z cyklistiky výrazne ovplyvniť. Preto je dôležité mať niečo, čo ti poskytne ochranu a pohodlie bez toho, aby ťa obmedzovalo v pohybe. A práve tu prichádza do hry jeden z najuniverzálnejších a najpraktickejších doplnkov nielen pre cyklistov – nákrčník.

Prečo by mal mať každý cyklista nákrčník?

Ochrana pred chladom a vetrom: Nákrčník je ideálny pre jesennú a zimnú cyklistiku, keď teploty klesajú a vietor sa stáva nepríjemným. Pri nosení okolo krku alebo cez ústa a nos ťa chráni pred vetrom a chladom bez toho, aby si potreboval/a ťažký šál či hrubú čiapku.

Absorpcia potu: Pri fyzickej aktivite sa potíš, a to najmä v teplejších mesiacoch. Nákrčník môžeš použiť na zachytenie potu z čela, alebo ako gumičku do vlasov, aby si sa cítil/a pohodlnejšie.

Ochrana pred slnkom: Cyklistika v horúcom lete môže byť vyčerpávajúca, a práve tu príde vhod nákrčník vyrobený z ľahkého a priedušného materiálu, ktorý ťa ochráni pred spálením od slnka, ak si ho nasadíš na krk alebo ako pokrývku hlavy.

Pohodlie na cestách: Na dlhších cyklistických túrach oceníš jeho schopnosť chrániť pred prachom, hmyzom a nečistotami, ktoré môžu zhoršiť tvoj zážitok z jazdy.

Kompaktnosť a ľahkosť: Nákrčník je extrémne ľahký a zaberá minimálne miesto. Môžeš ho jednoducho zložiť a schovať do vrecka dresu alebo batohu a vytiahnuť, keď ho potrebuješ.

Univerzálnosť použitia: Dá sa nosiť na viac spôsobov – ako nákrčník, čelenka, čiapka, maska na tvár, páska do vlasov, potítko a ďalšie. O tom si povieme viac v ďalšej časti článku.

Ideálny na jesennú a zimnú cyklistiku

Jeseň a zima sú obdobia, keď sa počasie môže rýchlo meniť. Ráno môže byť chladno, cez deň teplejšie, a večer opäť studený vietor. Nákrčník je v tomto prípade nenahraditeľný doplnok. V jesenných mesiacoch ti poskytne ochranu pred chladným vetrom a pri zjazdoch môžeš ľahko vytiahnuť nákrčník až na tvár, aby si sa chránil pred nepríjemným chladným vzduchom.

V zime ti poslúži ako dodatočná vrstva ochrany pod cyklistickou prilbou. Skombinovaný so zimnou cyklistickou bundou a rukavicami ťa udrží v teple aj pri mínusových teplotách.

 

nakrcnik_2

 

Ako môžeš nákrčník využiť na rôzne spôsoby?

Nákrčník – samozrejme, jeho primárnym využitím je nosenie okolo krku, kde poskytuje ochranu pred vetrom a chladom.

Maska na tvár – nákrčník môžeš vytiahnuť až cez nos a ústa, čo ťa ochráni pred prachom, chladom alebo aj pred hmyzom.

Čelenka – jednoducho nákrčník pretiahni cez hlavu a použi ho ako čelenku, ktorá udrží vlasy na mieste.

Čiapka – v zimných podmienkach si ho môžeš preložiť a vytvoriť z neho čiapku, ktorá udrží tvoju hlavu v teple.

Gumička do vlasov – nákrčník môžeš zložiť do úzkeho pásu a použiť ho na fixáciu vlasov pri športe, aby ti neprekážali.

Potítko – na dlhých trasách, keď sa začínaš potiť, môžeš nákrčník preložiť a použiť ako potítko na zápästie, aby si mal rýchly prístup na utieranie potu z čela.

Kukla – v chladnejších podmienkach ho môžeš natiahnuť na celú hlavu ako kuklu, ktorá ti chráni krk aj hlavu pred vetrom a mrazom.

Kapucňa – ak nemáš kapucňu na bunde, nákrčník poslúži ako ľahká ochrana hlavy, ktorú si môžeš obliecť pod prilbu.

Ochrana pred slnkom – pri cyklistike v teplých oblastiach ho môžeš použiť ako ochranu pred UV žiarením – cez krk alebo cez hlavu ako šatku.

nakrcnik_3

Nákrčník je doplnok, ktorý si zamiluješ, ak hľadáš niečo praktické, univerzálne a cenovo dostupné. Jeho multifunkčnosť a široké využitie ho robia ideálnym spoločníkom nielen pre cyklistiku, ale aj pre iné športy a aktivity v prírode. Od ochrany pred vetrom a slnkom až po pohodlie v chladných mesiacoch – nákrčník ťa nikdy nesklame.

Ak ešte nákrčník nemáš, rozhodne ho odporúčame zaradiť do svojej výbavy. A ak ho už máš, určite si zistil/a, že jeden ti nestačí :) Teraz ku každému nákupu nad 250 € alebo 6300 Kč Ti pribalíme kvalitný nákrčník podľa vlastného výberu ako darček.